5 tips – baas over je beeld, niet over je model

Herken je dit? Je hebt een goede camera en je weet welke instellingen je nodig hebt voor een goed portret. Daar ligt het niet aan. Maar als je eenmaal bezig bent met je model voel je de shoot toch door je vingers glippen.

Daar sta je dan met je camera. Je model kijkt je verwachtingsvol aan. Het moet nu van jou komen. Jij bent verantwoordelijk voor mooi beeld.

Wat zou het fijn zijn als je gericht aan het werk kon in een goede sfeer en niet je model hoeft rond te commanderen. Dat je niet bang hoeft te zijn voor vragende blikken als je je model met zijn neus tegen een rolluik aan wilt fotograferen, zoals in de foto hierboven.

Wél de baas over je beeld, níet over je model. Hoe bereik je dat?

Ik geef je hiervoor 5 tips:

Tip 1: Werk samen met je model

Je wilt iemand voor de lens die soepel meewerkt aan wat jij graag wilt maken. Iemand die je niet bij elk shot hoeft te overtuigen van je plannen.

Dat kan.

Het geheim: samenwerking. Betrek je model bij je plannen. Overleg, geef inspraak, deel ideeën. Zo wordt het beoogde eindresultaat een gedeelde verantwoordelijkheid.

Het model is plots maker geworden. Iemand die niet afwacht wat de fotograaf verlangt, maar iemand die samen met jou aan de slag wil.

Tip 2: Vooraf is duidelijk wat je gaat doen

Zorg dat vooraf duidelijk is wat je wilt maken en wat daarvoor nodig is. Nooit meer “als je het goed vindt wil ik nog graag dit shot maken”, maar: “oké, we gaan naar de volgende”.

Relaxt toch?

Nieuwe outfit, andere lichtopstelling, andere props? Geen verrassing, was allemaal gepland. En je model weet dat.

Tip 3: Vertel wat je aan het doen bent

Vertel wat je doet en waarom. Je model zal dat begrijpen. Je hebt immers doorgesproken wat je wilt maken en nu laat je weten dat wat je doet daarvoor nodig is.

Bovendien verdwijn je zo niet in je eigen wereldje en houd je de communicatie met je model in stand.

Tip 4: Laat zien dat je de regie hebt

Je bent natuurlijk als fotograaf nog wél steeds in the lead. Jij weet wat er moet gebeuren om het gewenste beeld te krijgen. Te veel fotografen hopen dat het model uit zichzelf precies het goede doet. Helaas: gebeurt niet.

Geef duidelijke aanwijzingen. Eis de rol op van regisseur van het beeld.

Doordat je steeds zo duidelijk bent geweest in je communicatie, blijkt dat het opeisen van die rol helemaal niet moeilijk meer is.

Tip 5: Regisseer met je hele lichaam

Ook de manier waarop je aanwijzingen geeft bepalen of de flow er lekker in blijft. Met alleen praten kom je er niet.

“Nu je kin ietsje naar voren, nee meer schuin, hoger, ja, nee toch iets minder schuin, en niet je schouders indraaien, juist, nee nu zakt je kin weer…”

Pfff. Dat wil je toch niet.

Gebruik je hele lichaam: doe de poses voor.

Laat zien hoe je model fronst, hoe de linkerarm moet hangen, hoe het hoofd iets schuiner moet, hoe de schouders rechter moeten. Beweeg!

Bijkomend voordeel: mensen die bewegen presteren beter.


De foto

De foto boven dit artikel is gemaakt bij natuurlijk licht met een Canon 5D spiegelreflexcamera *) en bewerkt met Adobe Photoshop Lightroom 6.0 *).

*) Affiliate links naar Coolblue